Πόσο νερό χρειάζεται να πίνω;

Μπορεί να πιστεύετε ότι η δίψα ή ένα πιο σκούρο, πιο συμπυκνωμένο χρώμα των ούρων είναι οι μόνες παρενέργειες της αφυδάτωσης, αλλά η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα, πιο σοβαρά συμπτώματα. Συχνές συνέπειες της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκές κράμπες, δυσκολία εστίασης ή αίσθημα ασάφειας όλη την ημέρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η κατανάλωση πολύ λίγου νερού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αφού συχνά μπερδεύουμε τη δίψα για την πείνα.

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να στοχεύετε να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και ίσως έχετε δει ανθρώπους πίνουν τεράστιες κανάτες νερού. Ποιο είναι η κατάλληλη ποσότητα για εσάς;

Η απάντηση, εξαρτάται από μερικούς παράγοντες, επειδή οι ανάγκες σε νερό κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απαιτούμενη ποσότητα πρόσληψης νερού είναι:

Το γένος

Οι ανάγκες ενυδάτωσης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι άνδρες συνήθως χρειάζονται περισσότερο νερό από τις γυναίκες. Ο μέσος άντρας χρειάζεται περίπου 12 φλιτζάνια (3 λίτρα) την ημέρα, ενώ η μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου 9 φλιτζάνια (2,2 λίτρα) την ημέρα. Εάν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από αυτά τα ποσά, θυμηθείτε ότι πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε μας ενυδατώνουν επίσης.

Η ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να εξοικονομεί νερό. Με την ηλικία, η αίσθηση της δίψας γίνεται λιγότερο οξεία, γεγονός που καθιστά εύκολο να αφυδατωθεί το σώμα χωρίς να το συνειδητοποιήσει. Ο ηλικιωμένος πληθυσμός είναι γενικά πιο πιθανό να λαμβάνει μια ποικιλία φαρμάκων, μερικά από τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Τα βρέφη και τα παιδιά διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς είναι πιο δημογραφικά πιθανόν να παρουσιάσουν εμετό και διάρροια – και τα δύο είναι σοβαρές αιτίες αφυδάτωσης. Επίσης, τα μικρά παιδιά μπορεί απλά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν για να δηλώσουν τη δίψα τους.

Καιρός

Είναι σίγουρο ότι όταν ζεσταινόμαστε, ιδρώνουμε περισσότερο – που σημαίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε περισσότερα υγρά.

Υγεία

Εκτός από οξεία ζητήματα όπως έμετος και διάρροια, άλλες ασθένειες, όπως ο ανεξέλεγκτος ή μη θεραπευμένος διαβήτης, η νεφρική νόσος ή ακόμη και το κρυολόγημα ή ο πονόλαιμος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Δραστηριότητα

Είτε συμμετέχετε σε μια αθλητική εκδήλωση, είτε σε γυμναστήριο ή εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος αφυδάτωσης αυξάνεται με οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα.

Related Posts

Close